Er första vecka


Allt är nu nytt och du är säkerligen ännu ovan att ha en baby med dig hela tiden. Du bör nu se till att han eller hon får tillräckligt med mat och sömn. Därtill kommer blöjbytningen som en ny daglig syssla. Det finns dock också många andra saker som du också bör tänka på.


Rutiner

Du ska nu lära dig babyns rutiner med sömn och hur mycket denne äter och dylikt. Det går alldeles utmärkt att den första tiden skriva upp vilka tider bebisen sover, hur mycket bebisen vill amma/äta och hur ofta du behöver byta blöjorna. På detta sätt får du snabbt en rutin och vet därmed på vilket sätt din baby mår bäst. Så tillika lär du dig också vilket gråt hör till att bebisen är hungrig och vilken hör till att blöjan är blöt.

Ammande

Hitta en lugn plats där du ammar och gör det bekvämt för både dig och din baby. Ni behöver båda kunna koppla av och vara lugna så att amningen kommer att löpa smärtfritt. Ha därtill också tålamod, det är inte alltid som det lyckas direkt perfekt. Låt också din bebis rapa efter varje amning så att onödig gas kommer ut.

Badande

När navelstumpen har ramlat av kan du bada din baby för första gången. Detta sker vanligtvis mellan 7 till 10 dagar efter förlossningen. Du kan med fördel göra badet klart och kolla att temperaturen är passlig. Se till att du har allt annat som du kan behöva färdigt innan du tar babyn till badkaret. På detta sätt går det mycket smidigare.


Vanliga frågor

Q: Varför bör jag ge D-vitamin åt min baby?
A:
Du ger D-vitamin i flytande form åt babyn från att bebisen är två veckor. Då har nämligen den D-vitamin som babyn haft i sin kropp tagit slut. Då du ammar bör du ge D-vitamintillskott, men om du använder modermjölksersättning kan tillskottet vara mindre. D-vitamin är nödvändig för tillväxten och benbyggnadens utveckling. Det gör också att kalciumet i maten blir upptaget på bästa sätt och därtill upprätthåller det kalcium- och fosforbalansen i kroppen.

 

Q: Vad ska jag göra om min baby har kolik?
A:
Du kan inte trösta bort kolik hos en baby. En del har haft hjälp av Miniform eller Sempers magdroppar. Vissa har också testat akupunktur, som är ofarligt att prova. Du kan också testa på att själv äta mjölkfri kost då du ammar och testa om det hjälper. Om det hjälper så var det dock inte kolik utan däremot komjölksallergi


Q: Är det normalt att babyns bajs är grön kletig sörja?
A: Ja, bebisens första bajs ser ut så, det beror på den föda som bebisen fått i din mage. Bajset som den nyfödda har, kallar vi mekonium. Då du börjar amma kommer bajset att vara gult, grönt eller brunt och till konsistensen grynigt, kladdigt eller ganska fast.