När ska man byta till sittvagn?


Från liggvagn till sittvagn

När ditt nyfödda barn anländer är det inte ovanligt att du redan införskaffat en barnvagn som hen ska ligga i. Du har säkert fantiserat om långa skogspromenader där ditt barn ska sova sött eller kika efter kvittrande fåglar.

Men hur ska du göra när barnet blir äldre och kanske hellre sitter upp? Det är nämligen ofta så att barn som lärt sig sitta, eller som helt enkelt vill vara mer uppmärksam under promenaderna, hellre sitter upprätt. Detta kan kännas ovant och läskigt, men det är helt okej att låta ditt barn sitta så länge hen klarar av att göra det på egen hand och är stark nog. Dock måste du akta dig då det kan vara skadligt om barnet får sitta upp alltför tidigt.

När du bestämmer dig för att låta ditt barn sitta är det däremot viktigt att ha barnet vänt mot dig. Hen må vara redo att sitta på ett kroppsligt plan men det kan fortfarande vara överväldigande för psyket. För många uttryck och för mycket självständighet kan stressa barnet. Så att låta hen se dig under promenaden kan underlätta och lugna er båda.

Tips att tänka på vid köp av barnvagn

När du köper barnvagn är det därför fördelaktigt att kika efter både sitt- och liggfunktioner eller delar. Om du kan ställa om från liggande läge till sittande när stunden kommer, och därmed även ha barnet vänt mot dig, kan det spara dig både energi och pengar.

Om du planerar att ditt barn ska få ett syskon kan också det vara värt att ha i åtanke i köpet, då du i så fall kan välja att köpa en syskonvagn. Sedan måste även yttre faktorer såsom storlek, smidighet, stabilitet och extrafunktioner vägas in i beslutet. Där får du dock se efter dina egna behov och prova dig fram. Lyckligtvis finns det många butiker som erbjuder provperioder, och dessa är ovärderliga i sökandet efter det bästa alternativet.

Lycka till, till er båda!