Tips för dig som ska resa med barn


Innan avfärd

Redan innan du ska lämna hemmet för att åka på resan finns det en del punkter att checka av. För det första måste ni packa ner allt sådant som kan komma till användning. Här menar vi inte bara blöjor, nappflaskor, kläder och våtservetter, utan även leksaker, snuttefiltar och nappar.

Det finns många tips på vad du behöver packa med dig om du ska flyga med barn, men vårt främsta råd är att du tar med dig allt sådant som du och ditt barn brukar behöva hemma.

Tänk även på att ni ska sitta länge på ett flygplan, så ni kommer att behöva en hel del underhållning. Filmer är svåra att underhålla en bebis med, så här kan kanske böcker och pilliga prylar vara av större nytta. Annars är ju mobilspel alltid en hit!

Under färden

Att resa med barn kan bli krångligt även fast du packat med alla de rätta sakerna. Här är ett tips att lära dig visor och sånger som du kan sjunga för ditt barn. Om barnet lärt sig prata kan ni även leka några enklare lekar.

Maten är dock minst lika viktig som underhållningen, och den kan även agera som underhållning om den är spännande nog. Russin är exempelvis ett utmärkt alternativ för pill-behovet, blodsockret och smaken. Krispiga majskrokar kan också vara av intresse, samt näringsrika fruktklämmisar.

Om ni ska resa under covid-19, är det även bra att sprita era platser innan ni sätter er till rätta. Använd våtservetter med desinfektionsegenskaper på sitsen framför, på bordsbrickan och på alla andra ytor som ni båda kan komma att röra vid. Det är även en bra idé att sprita barnets händer ibland, och speciellt innan du ger hen ätbara saker.

Efter landningen

Du vet nu hur det är att flyga med barn, och du har säkerligen fått lära dig att det är stor risk att barnet du rest med fått lock för öronen under landningsprocessen. Det är en obehaglig känsla hos alla, men det kan underlätta att dricka mycket och att tryckutjämna genom att hålla för näsan och munnen och blåsa ut. Om inte annat brukar det försvinna av sig självt, men under tiden kan barnet behöva lite extra tröst och glass. Tur att ni är på semester!

En annan positiv aspekt med att ha kommit fram är att du nu vet vad just ditt barn kräver under en flygresa. Gick det bra att äta, sova och leka? Eller behöver du tänka på något mer inför hemresan? Vi kan ge hur många tips som helst, men i slutändan är det bäst att prova dig fram och se vad som fungerar bäst för dig och ditt barn.